Kriti..

Tien jaar later zijn we terug in Kreta in Maleme aan de west kust van Kreta ,een klein badplaatsje ,een goed vertrekpunt om deze keer de regio Chania te verkennen.,…jammer dat ogen geen foto’s kunnen nemen !

De regio Chania is bekend om vanwege de beroemde Samaria-kloof , de witte bergen met 2400 m hoogte, het mooie stadje Chania met de Venetiaanse haven en oude binnenstad, en natuurlijk de vele kleine badplaatsen.

Om te klimatiseren doen we al een kleine wandeling naar het Duits militair kerkhof van Maleme,..ook Kreta is niet gespaard gebleven van de tweede wereldoorlog en overal zie je hier en daar rustplaatsen van soldaten die er gesneuveld zijn , op mooie plaatsen die meestal uitkijken op één of andere baai ..één hier van is in Maleme.010

De wandeling gaat door boomgaarden van olijfbomen ,het typerende landschap van Kreta..waar ze maar kunnen zetten ze een olijfboom of een kerkje…dat je dan plots in het landschap ziet verschijnen.

De kleine kleurrijke kapelletjes die je vaak langs de weg ziet… getuigen van ongevallen of als dank betuig van de overlevende van een ongeval…en er zijn er veel !

Een strandwandeling op de keien , met een temperatuur van boven de 30° is doodvermoeiend .en na 10 km wandelen besluiten we de Samaria-kloof toch niet te lopen , er zijn nog een paar kleinere in de buurt , de Imbros- kloof http://www.west-crete.com/imbros-gorge.htm en de Agia Irinikloof http://www.sougia.info/walk-irini.htm .

De temperatuur stijgt ondertussen naar de 38° graden , gevoelsmatig 40° en doet ons de das om , we besluiten de kloofwandeling te laten voor wat het is, en huren een scooter …

Op de scooter zetten we onze helmen op , ook in Kreta is een helm verplicht en het niet dragen van een helm kost 180 euro en dat betalen we liever aan iets anders..we rijden richting Kissamos , langs de kustweg de bergen in .

Voorbij het klooster van Kyra Gonia richting Kolymbari stoppen we  in het volgende dorpje Afrata ..en genieten daar van de eerste “Café frappe”, een ijskoude sterke koffie samen met een glas water die je bij iedere koffie krijgt , volgens de Grieken moet je die heel langzaam drinken omdat de koffie zo sterk is, volgens mij zijn we al zodanig verwend met onze expresso machine thuis , dat we de Griekse expresso  al helemaal niet meer zo sterk vinden ..

Langzaam dalen we de bochten af en zien onderweg mooie vergezichten van Kolymbari, tijdens het rijden voelt de warmte terug als een warme luchtstroom op je gezicht , en we pauzeren tijdens de grootste middagwarmte lang genoeg in Nopigia en Kissamos.

040

Van Kissamos naar Balos.

 

IMG_20150831_115315478_HDR (2)

Op de terugweg stopten we in Kaloudiana, een klein dorpje met een paar kleine kafenions en tavernes , waar de pepeetjes met hun komboloi en kaarten zitten te spelen, de komboloi zag je echter niet meer zoveel , ook de volledig zwart geklede oude madammekes waren niet veel te zien , de tijd staat blijkbaar toch niet stil in Kreta.

Als we door de dorpjes reden met onze scooter waande ik me soms in het zuiden van Frankrijk,  dezelfde smalle straatjes, de geuren , de kleuren , het geluid van de krekels …het Mediterraanse gevoel .

Onze volgende trip was naar Elafonisi, maar eerst reden we door de Topolia kloof ..

 

053

Onderweg op smalle wegen door de kloof ,  je weet niet waar je eerst moet kijken , door één van de weinige tunnels dat Kreta heeft , de olijfolie verkoopstalletjes die je op de panoramaplaatsen ziet staan .

Pootje baden in Elafonissi , de lagune ligt in een baai met zachtroos zand , het water is overal ondiep en heeft een helder lichtblauw kleur , het is er heerlijk om er in te waden …. foto’s neem je best vroeg in de ochtend !

Onze volgende uitstap was naar het stadje Chania , met het openbaar vervoer dat goed geregeld is ,comfortabele bussen en er staat een kaartjesknipper om de kaartjes te valideren ..ongeveer 2,50 per rit , van Maleme naar Chania.

Chania …een levendig stadje met een oude historische binnenstad , smalle steegjes en trapjes , overdekte markt ,mooie haventje en het Venetiaans fort …zo goed als verkeersvrij.

091

Agios Nicolaos  ,voormalig Turkse moskee tot 1918, later een Orthodoxe christen kerk .

IMG_20150905_122026186_HDR

Gezellig plein onder de bomen ..

096Venetiaanse wijk .

 

IMG_20150903_163511

 

 

150

Onze volgende trips met de scooter gingen naar Stavros, waar de film van Zorba de griek opgenomen is , het Brits militair kerkhof in de baai van Souda , het nonnenklooster in Chrisssopigis, het Turks fort , de witte bergen ,de Theriso kloof ..

 

IMG_20150905_183951

155

166

157 (2)

IMG_20150908_114255

Het was een mooi weerzien met Kreta ,…en op zich is er niet veel veranderd, de Kretense vriendelijkheid heeft absoluut niet ingeboet door de crisis, wel zijn veel eetgelegenheden en handelszaken dicht, nieuwe hotels worden niet geopend en staan leeg , de Btw is van 13 % naar 23 %. ,wij hebben niks gevoeld bij de afrekeningen, nog niet ..

De tijd staat niet stil ….

Enkele plaatsen die wij de moeite vinden .

http://www.azurebeach.gr/Pages.aspx?pid=286  ..Ble ble Lounge  strandbar .

Het pleintje aan de Agio Nicolaos kerk in Chania.,  lekker koel onder de bomen.

In Kaloudiana,..het cafeetje op de hoek met de sinaasappelboom , serveren bij elke drank een lekker hapje .

Het lekkerste wat ik gegeten heb in Kreta , de Kretense broodsalade ..mmm..in Kaloudiana!

De kalfslever in gerookte paprika ..in Loutro http://www.tripadvisor.nl/Restaurant_Review-g3454801-d2557880-Reviews-Loutro_Taverna-Fres_Apokoronas_Chania_Prefecture_Crete.html

Amaryllis restaurant in Stavros, oude gerestaureerde windmolen aan het strand ..mooi locatie !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s