Ierland 2016

Ierland stond al langer op ons lijstje., de prachtige kust en het heuvelachtige landschap heeft mij al altijd aangetrokken , maar altijd werd er uitgekeken naar een warmer en drogere bestemming …het klimaat heeft ons altijd wat weerhouden om het al eerder te  gaan bezoeken.,maar nu is de kogel door de kerk , we gaan dit jaar een wandelvakantie doen in Ierland , de eerste voorbereidingen zijn al gebeurd ,de vluchten en onze eerste Bed & Breakfast zijn al gereserveerd.

Ierland het ideale land om te wandelen , en vooral als het je eerste wandelvakantie is…. overal  zijn er Bed& Breakfast aanwezig , je wandelt van het ene Bed& Breakfast naar het ander …en je hoeft geen tent mee te sleuren,  zelfs je bagage niet…ze brengen het gewoon voor jou ter plaatse.Er zijn genoeg reisbureau’s die dat voor jou willen organiseren .o.a..https://www.snp.nl/thema/wandelreizen of http://www.hillwalktours.com/hiking-ireland/ of http://walkinghikingireland.com/

De voorbereiding

Wij organiseren deze reis alles zelf , ons oorspronkelijk plan om met de trein of bus ,om verder tot onze bestemming te geraken gaat niet door, de busverbindingen zijn er niet zo talrijk of te omslachtig ,en op zondag rijden ze op onze bestemming helemaal niet , dus zat er niks anders op dan een auto te huren .

Het rugzak lopen is voor ons(mij) nieuw, en de eerste wandeling met de rugzak heeft de test doorstaan,een kleine 5 kilo wil ik meenemen en wil me zeker geen breuk heffen met het meesleuren van overbodige spullen .

Voor één weekje wandelen doen we voorlopig  nog geen zotte kosten en lopen we met onze oude rugzakken, eerst zien wat de eerste wandelvakantie ons zo zegt .

-T’ shirts uit Merino wol (ruiken niet, kan dus wat langer gedragen worden) ,  wandelbroeken ( droogt snel ), een camelbak, regenhoezen voor de rugzakken vonden we dan weer geen overbodige uitgave .

-Alles hebben we dus uitgetest tijdens onze wandelingen, de camelbak was dus een miskoop .,het water had een plastieksmaak..nu hebben we iets anders gevonden ,een soort plastieke fles(adventures) die gemakkelijk op te bergen als het leeg is ..en geen bijsmaak heeft .

-Gepakt en gezakt weegt mijn rugzak nu toch wel plusminus 6 kilo,  de rugzak van mijn wederhelft iets meer ,maar die is dan ook weer groter ..we zijn er klaar voor !

Onze wandelvakantie.

Ierland is groot, en waar moet je naar toe om te wandelen ..wij hebben voor Dingle gekozen., wandeltochten langs de kust , over  de heuvels ,en over de schouder van Brandon Mountain,  gevarieerde wandeltochten van gemiddeld 20 km +

De Dingle way is een soort van pelgrimspad, die  179km lang is , en die langs de Atlantische oceaan gaat .. door kleine dorpjes en het golvend landschap .

We hebben zeven dagen de tijd om te wandelen  ..inclusief rustdagen , wij vertrekken in Annascaul .

1 ste dag  van Annascaul naar Dingle  22km

2de dag     van Dingle naar Dunquin    20km

3de dag  rustdag in Ballyoughteragh

4de dag  van Ballyoughteragh naar Cuas, Ballydavid 18 km

5de dag  van Cuas, Ballydavid naar Cloghan  (Mount Brandon 650 m ) 20 km

6de dag rustdag of verder van Cloghan naar Annascaul  18km

7de dag extra dag in Ierland of van Cloghane naar Annascaul 18 km

8de dag  Terug naar huis ..

 

We zien wel hoe ver we komen , naargelang de weersomstandigheden in de omgeving Mount Brandon.,als er Wifi is… zullen we proberen een blogverslagje uit te brengen .

Wordt vervolgd !:-)

Ierland 2016 Part II

Vanuit het vliegtuig zagen we al hoe groen Ierland was, het was één heuvelend groen tapijt!

Nadat we de huurauto hadden afgehaald , reden we naar Dingle toe ..links wel teverstaan, niet zo simpel  bij ronde punten ,onderweg was het al genieten van de groene landschappen …en ik moest even slikken toen ik de heuvels zag , er stond ons inderdaad nog wat te wachten bij onze wandelingen..

Eén ding moet ik zeggen, er is eigenlijk niks dat niet mooi is in Ierland …als je zou willen , zou je continu bezig zijn met foto’s nemen, vooruit, opzij , achteruit ..je bleef wel bezig, de meeste foto’s zet ik daarom op Flickr ..er zijn er gewoon teveel !:-)

De Ieren zijn ontzettend vriendelijke  en behulpzame mensen,tijdens onze wandelingen werd er gezwaaid en gewuifd , goede morgen gewenst ..”Such a lovely day “, de mensen van de B&B haalden je af s’ avonds aan de pub af ,of brachten je verder tot aan de start van de volgende wandeling ..en dit alles gratis met de glimlach !

Overdag  vond je genoeg coffee shops of shops , in de kleinere dorpjes kon je bij de postkantoortjes terecht ..die verkochten dan  de noodzakelijkste voedselvoorraad, de meeste pubs gingen  pas later in de dag open ..waar je dan s’ avonds kon eten .

Als er niks onderweg was zorgde de Bed&Breakfast waar je verbleef.. voor je lunchpakket voor een kleine vergoeding of soms was het inbegrepen in de prijs .

We begonnen aan de Dingle Way ,  van Annascaule tot Dingle  die wondermooi was  ..overal schapen en lammetjes in het heuvelend landschap , in de verte zag je al de kale bergen liggen ..we volgden de wegwijzer met het gele mannetje met het rugzakje ,en we hadden geluk met het weer ..op heel onze wandelvakantie hebben we amper een paar druppels regen gevoeld , dat dit zeer zeldzaam was in Ierland waren wij heel bewust , zodanig dat we onze regenhoezen op onze rugzakken lieten zitten als geluksbrenger ..

IMG_20160522_100551510_HDR

IMG_20160522_133155637_HDR

De wandelingen gingen veel op verharde verkeersluwe wegen, dat ons niet stoorde omdat het landschap heel mooi was , heel sporadisch was er eens een auto …die je dan al op een afstand hoorde , zodat je nog vlug rechts kon lopen.

Geloof me , ik heb nog nooit zoveel schapen en lammetjes gezien in mijn leven , ze waren overal onze trouwe begeleiders ..van klein tot groot ,  hun schattig geblaat  laat ons nu schuldig voelen als we aan een lekker Iers lamskoteletje denken !

In Dingle  zijn we ons dan maar te buiten gegaan met een lekkere Ierse zesrib , want lekker eten kun je daar wel ..denk maar eens aan de zalm , zeevruchten enz.., en de full Irisch breakfast niet te vergeten !

The Mainstreet in Dingle , waar we verbleven in de Archway lodge

De wandeling van Dingle naar Dunquin was de langste ..25,2km , meer klimmetjes  en dalen ..en de wandeling waar we voor de eerste keer onze vier Duitse wandelvrienden hebben ontmoet ,die we dan op elke wandeling ergens weer tegenkwamen , tot in de pub en de B&B…heel leuk !

De wandeling waar we een schaap zagen liggen die aan het baren was en moeilijkheden had, totdat een Engelse wandelaarster ze geholpen heeft ( haar broer opgebeld , die dierenarts was )….de heldin van de dag !

Die dag waren blijkbaar alle pubs gesloten  ,en we van dorp tot dorp liepen ..om nog iets te eten voor we naar onze B&B http://ferriterscove.com/  gingen , (die nogal afgelegen lag ) ten einde raad  gaf iemand ons een lift tot de dichts bij zijnde pub !

IMG_20160523_144726119

Blasket Islands ..het klimmen en dalen waard !

De weg naar Dunquin waar alle pubs gesloten waren , we hadden al 25, 2 km gewandeld ..daarna kregen we de lift naar Baillyferry .IMG_20160523_150325032_HDR

De dag daarna hadden we een rustdag gepland , en misten we een stuk van de wandeling.die we de daags tevoren niet hadden gedaan (lift), de gastvrouw van de B&B heeft ons terug gebracht waar we gestopt waren en die weg zijn we dan terug gelopen ..wie kwamen we terug tegen ? ( Onze Duitse wandelvrienden , die hadden ook een rustdag)

Op onze rustdag in Baillyferry zijn we een rennersploeg van de Ierse tour(Ierse tour de france) tegengekomen .en hebben we van hun T shirts gekregen , we hebben ze aangedaan tijdens onze wandelingen ..en veel bekijks gehad !

De wandeling van Baillyferry naar Cuas ..was heel mooi en niet zo lang deze keer , langs de kliffen en witte brede stranden .IMG_20160525_123555724

img_20160525_141947173.jpgOok door veen en moerasgebieden, het was één van de laatste dorpjes voor deMount Brandon, welgeteld één guesthouse en pub ..voor de grote klim .

De dag dat we de Mount Brandon moesten oversteken, was het bewolkt ..St Brandon had er voor gezorgd dat we het niet te warm kregen tijdens onze klim  tot 650 m hoogte(koud boven), we gingen over de schouder van de berg , gelukkig had het de voorbije dagen niet geregend en was het tamelijk droog om te klimmen en te dalen….in andere weersomstandigheden was het zeker geen lachertje geweest in dit drassig gebied .IMG_20160526_113120871

Eénmaal boven ging het erg steil naar beneden, en kon ik mijn wandelstokken goed gebruiken, ook hier hadden we geluk dat het de voorbije dagen  niet had geregend ..

Bij de afdaling volgden we de gele mannetjes  of één of andere witte  markering die we al op een afstand zagen staan …het bleef maar dalen .

IMG_20160526_115550690_HDR

In Brandon aangekomen waren we blij dat er een coffeeshop was , en zagen de andere wandelaars voorbij lopen…we hebben overhttp://my.viewranger.com/track/widget/2836062?locale=en&m=miles” target=”_blank”>de wandeling tot Cloghane zes uur( zonder pauzes) gewandeld.

IMG_20160526_155237807

In Cloghane hadden we een heel mooie B&B The Ridgeview ..uitkijk over het landschap van Cloghane,  ..de volgende dag zijn we dan onze auto gaan halen naar Annascaule door de bergen ..dat was pas een wandeling !

IMG_20160527_095430837

En daarna zijn we teruggekeerd met de auto naar Ridgeview , we hadden er een extra nacht gereserveerd , zo kon ik mijn rugzak in de B&B laten tijdens de wandeling.

IMG_20160527_113131029_HDR

De wandeling ging door een groen dal , tussen twee bergen , …je zag er watervalletjes van de bergen afstromen , wilde paarden , schapen, lammetjes…een paradijs !

Eén van de bergen moesten we op , tot 350 m hoogte over een wild bergriviertje naar de andere bergwand, over een hoogvlakte , in moerasgebied , door zeer drassig gebied ..tot we de hoogte bereikt hadden dat we Annascaule Lake zagen liggen .

IMG_20160527_133029311_HDR

Het ging nog een tijdje door drassig gebied of een bergriviertje die over het pad stroomde ..tot we aan Annascaule lake aankwamen..van daaruit was het hoogstens nog een zes km , maar we hebben er extra van genoten , omdat we wisten dat het onze laatste wandeldag was in deze mooie natuur.

IMG_20160527_155112034

Deze Pub in Annascaule  was heel gekend en we waren blij dat we er iets konden drinken vooraleer we de auto terug naar Cloghane namen , we hebben de hele wandelroute nog eens over gedaan met de auto over de Connorpass naar Cloghane terug….wat http://my.viewranger.com/route/widget/ODkyNzk=?locale=en&m=miles” target=”_blank”>een afstand( 120 km ) hebben wij gewandeld!

Zo hadden we nog een extra dag in Ierland en zijn we sightseeing gaan doen langs de Atlantische kustweg, langs het nationaal  natuurgebied Killarney, Kenmare , Bantry…verder langs de kust tot in Cork .

-Dat deze eerste wandelvakantie is mee gevallen , dat moet ik jullie zeker niet vertellen  dat er een tweede volgt … is al zeker !

-Wel leggen we nu onze B&B al vast van in het begin, want ik wil het risico niet meer lopen dat er geen plaats meer is ..met veel rond bellen is alles nog in orde gekomen ! 

-Rond de Blasket Islands was er een filmset aan de gang voor de film van Star wars (de zoveelste)  , alle B&B waren praktisch volzet met de filmploeg, gelukkig hebben we nog iets gevonden ! 

-Ook was het druk in Dingle met de Ierse Tour , maar daar hadden we gelukkig de B&B al vastgelegd .

De andere foto’s staan op  Flickr ..

Advertentie